Skolyoz ve Pilates
Skolyoz Nedir?
Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner.
Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda, kontroller ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir Sağlıklı bir omurgaya arkadan bakıldığında tüm omurlar aynı doğrultuda görülür. Ülkemizde 12-14 yaş arası çocuklarda yapılan taramalarda omurga eğriliklerinin % 2 oranında görüldüğü saptanmıştır.
Nasıl Fark Edilir?

Skolyoz Nedir?
Skolyozun erken dönemlerinde genellikle bir yakınma yoktur. Bu nedenle tanı genellikle tesadüfen konulur. Genellikle ilk bulgu görüntü bozukluğudur. Kötü duruş şekli, bir omuzun diğerinden yukarıda durması, bir tarafta belirginleşen kürek kemiği çıkıntısı, elbiselerin tam olarak vücuda oturmaması [kızlarda etek ya da elbise çizgilerinin asimetrik olması) çoğu zaman aile veya öğretmenleri tarafından fark edilir.
Skolyozun saptanmasında en kolay yollardan biri öne egilme muayenesidir. Dizlerini bükmeden her iki eli ile yere degmeye çalışan öne egilmiş çocukta kaburga çıkıntısı, kalça veya belde asimetri olması skolyozu akla getirmelidir.
Çocukluk ve Ergenlik Çağında Skolyoz
Skolyoz, yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit eden bir hastalık. Hastalık erken belirlendiğinde tedavisinde yüzde 100’e varan bir başarı sağlanıyor. Ancak zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimi engelleniyor. Erişkinlik döneminde; bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları ortaya çıkıyor.
Türkiye’de maalesef her 10 kız çocuğundan biri bu hastalığa yakalanıyor. Özellikle 9 ile 15 yaş arasındaki kız çocuklarının buluğ döneminde ortaya çıkan bu omurga deformasyonu, çocukların kemik gelişimini ve geleceğini tehtid etmektedir. Buluğ çağında ortaya çıkan skolyoz ağrı yapmaz ve tespit edilmesi zordur. Zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimleri engelleniyor ve cerrahi müdehale gerektiriyor. Erişkinlik döneminde, 40 derece ve üzeri skolyozlu hastalarda herhangi bir tedavi uygulanılmadığı taktirde ciddi sırt ve bel ağrılarına neden oluyor. Eğrilik 70 derecenin üzerine çıktığında ise azalan akciğer kapasitesine bağlı olarak, kalp ve akciğerin yetersiz çalışmasına, böbrek yetmezliğine ve fiziksel bozuklulara neden oluyor. Skolyoz, buluğ çağ döneminin herhangi bir evresinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun omurga gelişimini, kemik gelişimini tamamlayıncaya kadar kontrol ettirmelisiniz. Skolyoz hastalığına zamanında müdehale edildiğinde tedavisinde yüzde 100’e varan bir başarı sağlanmaktadır.
Skolyoz hastalarında da pilates ilk tercih edilen egzersiz haline gelmiştir. pilates skolyoz hastalarında iki amaçla yapılabilir. İlkinde özellikle skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlik yaş grubunda ilerlemeyi durdurmaya ya da düzeltme hedeflenir.
İkincisinde ise erişkinlik döneminde skolyozlu hastaların omurgalarında esnekliği artırıp duruşu düzeltmek hedeflenir. Böylece hastalarda skolyoza ikincil gelişebilecek kulunç ya da omurga kireçlenmesi gibi hastalıkların oluşumunu engellemek hedeflenir…
Skolyoz ve Pilates