Anne ve Babadan Spora Destek
Spora karar verirken çocuğuz emin ellerde ve güvenli mi değerlendirin. Spor eğitmeni veya çalıştırıcı oyunun kurallarını koyuyor mu?
Oyunun gerektirdiği koruyucu malzemelerin kullanılmasını denetliyor mu?
Sadece iyi oyunculara mı şans tanıyor?
Çalıştırıcının çocuğun büyük olmadığının, gelişimini tamamlamadığının farkında mı?
Verilen talimatlar çocuğunuzun güvenliğini sağlamaya yönelik olarak yeterli mi?
Çalıştırıcı sürekli bağırıyorsa, iyi oyuncuları oynatıyorsa, çocuğunuzun katılma istek ve cesaretini yitirmesine yol açabilecektir. Çocuğunuzun antrenörüne saygı duyun ve gösterin. Onunla iletişim halinde olun. Eğer uygulamaları ile ilgili katılmadığınız noktalar varsa çocukla değil doğrudan antrenörle bunu paylaşın. Çocuğunuzun benzer yaş grubundaki çocuklarla bir arada olması ya da fiziksel olgunluk ve gelişimlerine yeteneklerine göre gruplara ayrılmış olması yaralanma risklerine karşı önemli bir koruyucu etken olacaktır. Isınma ve soğuma dönemleri içi yeterli zaman ayırmaları yaralanmalardan korunma konusunda sorumluların yeterli ilgi göstermelerine yönelik bir işaret olarak değerlendirilebilir.
Anne baba için pratik öneri; “oturun ve izleyin”.
Vaktiniz elverdiğince çocuğunuzu sporda izleyin, onu olumlu yönde güdüleyin ve cesaretlendirin. ”Fair play” in (centilmenliğin) önemini vurgulayın, yapabiliyorsanız çocuğunuz için bir sporcu olarak örnek olun Çocuk 11 -12 yaşlarına ulaştıktan sonra yarışma ruhu ve kazanma hırsını artırmaya yönelik olarak bilinçlendirmeye ve de motive etmeye başlamak önerilmektedir. Her şeye rağmen kazan sloganı ile hareket etmek birçok çocuğun spordan soğumasına yol açabilecektir. Çocuğunuzun fiziksel yetenekleri konusunda gerçekçi olun. Çocuğunuzun kendisine gerçekçi hedefler belirlemesine yardımcı olun. Organize sporlar çağında çocuğunuzun gerçekten oynamak isteyip istemedi konusunda emin olunuz, hiçbir zaman zorlamayın ve ısrar etmeyin.
Ailenin üzerine çok yük düştüğü unutulmamalıdır.
Anne baba olarak çocuğunuzu dinleyin. Erken yaşlara fiziksel aktivite alışkanlığı ile birlikte kazanılacak iyi bir beslenme alışkanlığı çocuğunuzun sağlıklı bir erişkin birey olma şansını artıracaktır. Yeteneği çok fazla olmasa da çocuğunuz destek ve iyi yönlendirme ile çok başarılı olabilecektir.
Çocukluk Dönemi ve Sporun Psikoloji Üzerindeki Etkileri
Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren bir zamanı kapsar. 0-1 yaş süt çocukluğu, 1-3 yaş küçük çocukluk, 3-6 yaş okul öncesi çağı, 6-10 yaş birinci okul çocuğu çağı, 10-12 yaş ikinci okul çocuğu çağı olarak kabul edilir. Genel bir yaklaşım olarak fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimindeki seyrine bakarak cinsel olgunluğa erişmesine kadar olan sürecin çocukluk dönemi olarak ele alınması benimsenmiştir. Spor çocuklar için hem fiziksel hem sosyal açıdan önemli spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da önemli bir yer tutmaktadır. Çocuk spor yoluyla, çevresini tanımakta, iletişim kurmakta ve kendine olan güvenini artırmaktadır.
[Best_Wordpress_Gallery id=”30″ gal_title=”cimnastik”]
Sağlıklı bir çocuk eğer yeterli seviyede hareket etmez ise psikomotor gelişmesi zarara uğrar ve buna bağlı olarak okulda ve sosyal hayatında başarı oranı düşer. Bu yüzden bir çocuk ne kadar erken yaşta spor ile tanışırsa onun için o kadar iyidir. Küçük yaştan itibaren düzenli spor yapan bir çocuk yaşıtlarına oranla daha aktif, sağlıklı ve başarılı olmaktadırlar. Tüm bu olumlu etkilerine karşın fizik aktivite ve düzenli spora katılımın potansiyel olumsuz etkileri olarak; k.tü teknik ve yeteneğin ve yarışmalarda başarısızlıkların olumsuz davranış biçimleri geliştirilmesine yol açması
2. Bazen büyüme kıkırdaklarını da etkileyebilen travmatik veya aşırı kullanma (overuse) yaralanmalarına yol açması
3. çok nadiren kardiyovasküler ya da tanımlanamayan hastalıklara bağlı ani .lümlerin oluşması olarak sayabiliriz. Sporun, fiziksel aktivitenin yol açabileceği risklerin çoğu kontrol edilebilen ve engellenebilecek risklerdir.
Erken Yaşta Sporun Etkileri
Erken yaşlarda spora başlamanın getireceği alışkanlık ileride yaşam boyu spora katılımın temellerini atarak, sağlıklı ve zinde bir organizma kazanılmasına yardımcı olur, çocukların üretken ve mutlu bireyler olmalarını sağlar.
Çocukluk döneminde fiziksel aktivitelere katılımın
olumlu etkileri;
- Büyüme ve gelişmenin daha iyi olması
- Aktif yaşam biçimi kazandırılması
- İleride oluşabilecek hastalık risklerini azaltma
- Vücut sağlığının olumlu etkilenmesi
- Fiziksel uygunluk (fitnes) sağlanması
- Aşırı kilo alımının önlenmesi
- Kemik yoğunluğunun artırılması
- Fiziksel yeteneklerin gelişimi
- Vücuduna hareket kabiliyetini anlama ve değerlendirme
- Entelektüel gelişime katkı sağlama
- Kişisel ve sosyal gelişime katkı sağlama
- Kendine güveni geliştirme
- Yaratıcı doğal yetenekleri geliştirme
- Stresle baş edebilme yeteneğini kazanma
- Ruhsal iyilik ve gelişme, kendini daha iyi hissetme,
- Bir konuya yoğunlaşma (konsantrasyon) yeteneğini kazanma
- Hoşg.rü, iyi iletişim, saygı duyma, kendini tanıma, sebat etme, hedef koymayı öğrenme, zaman yönetimi becerisi kazanma, zorluklarla mücadele yeteneği kazanma, takım çalışmasını öğrenme gibi birçok olumlu kişilik özellikleri kazanma;
- Kötü alışkanlıkların edinilmesini önleme
[Best_Wordpress_Gallery id=”32″ gal_title=”Antalya Çocuk Cimnastik Dersleri”]
Hangi Yaşta Hangi Spor
SPOR YAPAN ÇOCUK DAHA MUTLU, BAŞARILI VE SAĞLIKLI OLUYOR…
Birçok spor dalı için spora başlama yaşı ve müsabaka yaşı değişik çalışmalarla önerilmiş olmasına rağmen, fikir birliğine varılmış kesin yaş sınırları yoktur. Spora katılımı konusunda çocuğun gelişimi ve büyümesi dikkate alınarak karar vermek daha uygun bir yaklaşım olacaktır. Aşağıdaki tabloda değişik sporlar için verilen başlama yaşları daha çok sporun gerektirdiği antrenmanların organize olarak düzenli yapılabileceği yaş önerileridir. Çocuklara 4-5 yaşlarından itibaren bazı sporların oyun aktiviteleri tarzında yaptırılması sağlıklı büyüme ve gelişme açısından uygun olur. Başlangıç olarak yüzme, dans ve cimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
Tablo: Değişik sporlar dallarına .zgü antrenmanlara başlama ve müsabakalara katılım için önerilen yaşlar.,
İlk Başlama Yaşı Yarışmalara Katılma Yaşı
Jimnastik 6-8 Yaş 9-14 Yaş
Yüzme 7-8 Yaş 11-14 Yaş
Dans 8-12 Yaş 9-10 Yaş
Artistik Buz Pateni 7-9 Yaş 11-13 Yaş
Basketbol 10-12 Yaş 14-16 Yaş
Tenis 7-8 Yaş 11-14 Yaş
Okçuluk 12-14 Yaş 16-18 Yaş
Futbol 12-14 Yaş 16-18 Yaş
Atletizm 10-16 Yaş 14-18 Yaş
Voleybol 10-12 Yaş 15-16 Yaş
Su Topu 10-12 Yaş 16-17 yaş
Kayak 7-8 Yaş 12 (alp) 16 (kuzey) yaş
Kürek 11-14 Yaş 16-18 Yaş
Hentbol 10-12 Yaş 14-16 Yaş
Eskrim 10-12 Yaş 14-16 Yaş
Okçuluk 8-10 Yaş 16-17 Yaş
Savunma Sporları 8-10 Yaş 14-16 Yaş
Güreş 11-13 Yaş 16-18 Yaş
Bisiklet 12-15 Yaş 16-18 Yaş
Halter 14-15 Yaş 17-18 Yaş
Boks 13-15 Yaş 17-18 Yaş
Yelken 10-12 Yaş 14-16 Yaş
Havacılık Sporları 15-16 Yaş 17-18 Yaş
Binicilik 10-12 Yaş 14-16 Yaş
4-6 yaş arasında: ip atlama, yüzme, sek sek, frizbi, yürüyüş, bisiklete binme gibi temel motor becerilerigeliştiren oyunlar oynamak daha doğrudur.
7-10 yaş arasında: Bu yaştaki çocuklar temel hareket becerilerini edinmişlerdir. Hafızaları, karar verme yetilerigelişmiş olduğundan bazı oyunların stratejilerini kavrayabilirler. Bisiklet, top oyunları, tenis, masa tenisi, paten, dans, cimnastik, futbol, yüzme gibi sporlar bu gruptaki çocuklara önerilebilecek oyunlardır.
10 yaş ve üzeri: Bu yaş grubundaki çocuklar karmaşık aktivite gerektiren takım oyunlarına katılabilirler. Futbol ve basketbolda çocuğun fiziksel güvenliği önemlidir. Fiziksel yaralanma riski dışında yarışma sporları ile birlikte kazanma ve kaybetme de başlar. Bu nedenle çocuğun doğru yönde odaklanmasına dikkat etmek gerekir. Bu yaşa dek aerobik veya düzenli egzersiz programlarına başlanması uygun değildir. Ergenliğe kadar uzun mesafe koşularına izin verilmemeli. Organize takım sporları, koşu, paten, bisiklet, ip atlama, yüzme, kürek, atletizm yapılabilecek sporlardandır.
NEDEN ! Cimnastik Odaklı
Sportif Beceri ve Koordinasyon
Cimnastik Odaklı Sportif Beceri ve Koordinasyon eğitimi, çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimi dikkate alınarak hazırlanmış özel bir eğitim programıdır. Belli bir plan ve program çerçevesinde çeşitli aktivite, egzersiz ve oyunlarla çocuğun sürat, denge, kuvvet, esneklik ve koordinasyon gibi motor becerilerinde mevcut durumunu, gelişim sürecini ve gelecek için yol haritasını belirler. Ayrıca, özgüven, liderlik, karar verme gibi sosyal gelişimleri de destekler ve sporun kültür olarak kazanılmasını hedefler.
SBK EĞİTİM SİSTEMİNİN AMACI
4-6 yaş arası çocuklar; Kısıtlı hareket eder, Odaklanma becerisi düşüktür, Enerjisini ekonomik kullanmaz, Yön aktarımı zayıftır, Kuvvet, transfer, yön değiştirme, koordinasyon ve sürat ortam olmadığından gelişimini tam sağlayamaz. Ham hareket genişliğini disipline etmek, amaca uygun geliştirmek ve ortaya çıkan özellikleri değerlendirmek bu projenin amacıdır.
SBK EĞİTMİNİN FAYDALARI
4-7 yaş arası çocukların, temel sportif beceri ve koordinasyon eğitimi alarak;
Fiziksel olarak,
- -Kemik ve kas yapılarının güçlenmesi,
- Sinir – kas koordinasyonlarının gelişmesi,
- Sürat, çeviklik, kuvvet, esneklik ve koordinasyon özeliklerinin gelişmesi,
- Vücutlarındaki oksijen dolaşımlarının artması,
- Diabet ve kalp hastalıkları riskine karşı korunmaları sağlanırken,
- Sosyal olarak da; özgüven ve karar verebilme becerisi artırılır,
- Liderlik özelliği geliştirilir,
- Takım olarak çalışmak ve oynamak öğretilir.
Sporun Egitim Üzerindeki Etkileri
Okul başarısından endişe duyulan, sistemli çalışma ve disiplinle ilgili desteğin faydalı olacağı düşünülen çocuklara, uzmanların ilk önerisi, spor eğitimi. Enerjisini atan, sosyal bir gruba ait olan çocuk mutlu olur, çevresinin desteği ve kazandığı başarı onu motive eder. Sağlığı, direnci, g.rüntüsü ve becerileri arkadaşları içinde de saygı uyandırır. Spor yapan çocuk onaylanır, destek g.rür ve sevilir. Tüm bu pozitif katkılar çocuğun ders başarısını da pozitif yönde etkiler. Spor, belirli .l.üde fiziksel gü. ve beceri gerektiren yarışmalı ve eğlenceli etkinlikler olarak tanımlanabilir. Ayrıca fiziksel, zihinsel, bilişsel ve sosyal gelişimi amaçlayan, oyun ya da yarışma formunda olan, kurallı ya da kuralsız, ferdi ya da takım halinde yapılan etkinliklerin tümüne denir. .zünde; sistem, disiplin, hedef ve başarı kombinasyonudur. Spor yapan çocuk ister istemez, disiplinle sistemi uygulamaya, hedef koymaya ve başarmaya güdülenir.
NEDEN ! Cimnastik?
Bir çocuk minimum 3 yaşında cimnastik sporuna başlayabilir. Yalnız bu başlangıç yaşı, çocuğun komut almasına, ailenin yetiştirme tarzına, karakter özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Cimnastik hem kız hem de erkek çocuklara hitap eden fiziki ve ruhsal gelişimi sağlayan özellikle başlama yaşı 3 yaş olduğu için tüm sporların öncesinde yer alabilen, tüm çocuklara yönelik olimpik bir branştır.
Cimnastik çocuklar üzerinde fiziki gelişimi sağlarken aynı zamanda da estetik bir g.rüntüye sahip olmalarını, boylarına göre kilo ve vücut kas kitlelerini dengelemelerini sağlamaktadır. Cimnastik branşı tüm spor branşlarının temelini oluşturur. Bu temel eğitimi almış olan çocuklar ileride branş değişikliği yaptıklarında dahi, herhangi bir bireysel veya takım sporuna bir adım önde başlayacaklardır. Kısacası cimnastik, denge, kuvvet, çabukluk, esneklik, el-göz / sinir-kas koordinasyonu, kontrol ve bedenini bilinçli bir şekilde kullanabilme yeteniği kazandırmaktadır.
Cimnastiğin çocuklara faydaları Kas kemik yapısının kuvvetlenmesi, Sinir-kas koordinasyonunun mükemmel seviyeye ulaşabilmesi, Bedenlerini daha bilinçli bir şekilde kullanabilme ve esneklik kazanabilme, Daha sosyal ve dışa dönük bireyler, Hiperaktif çocuklarda daha sakin davranış durumu, Duruş bozukluklarının düzeltilebilmesi, Denge sorunu yaşayan çocuklarda olumlu yönde ilerleme, İletişim kuramayan çocuklarda sosyalleşebilme, Yaşıtları arasında daha aktif ve girişken olabilme, Yaşıtlarına oranla her alanda daha fazla başarıgösterebilme, Yaşıtlarına göre daha olgun ve sorumluluk sahibi olabilme…
KEEPFIT KIDS CİMNASTİK KEEPFIT KIDS CİMNASTİK
DEĞERLENDİRME
KEEPFITKIDS’de çocukların gelişim süreçleri alanında uzman eğitmenlerimiz tarafından belirli dönemlerde yapılan motor beceri .l.ümleri, bireysel gözlemler ve fiziksel yapı değerlendirmeleri ile takip edilir. Değerlendirme sonuçları çocukların duygusal ve fiziksel özellikleri dikkate alınarak, ailelere skorlarla birlikte gelişim raporu sunulur. Değerlendirmede yapılan fiziksel ölçümler Kuvvet ölçümler I,Denge ölçümleri, Esneklik ölçümleri, Sürat ölçümleri, Sportif beceri ve gelişim ölçümleri, Koordinasyon ölçümleri, Bu alanlardaki mevcut durumları ve gelişimleri, tüm dünyada kabul g.rmüş, spor akademileri, spor kulüpleri ve üniversitelerde kullanılan testlerle ölçülür.
EĞİTİM PROGRAMLARI
Hafta içi günlerinde çevre anaokulları veya çocuk gelişim merkezlerinin katılabileceği ders programı sistemi ile eğitimler düzenli bir şekilde sağlanır.
Ayrıca hafta sonları için özel grup çalışmaları da yapılmaktadır. Diğer taraftan hafta sonları bağımsız programlarımıza arzu eden tüm aileler çocukları ile gelmektedir.
EĞİTMENLER VE UZMAN DANIŞMANLAR
KEEPFITKIDS Eğitmenleri üniversitelerin ilgili alanlarından mezun, yenilikleri yakından takip eden, enerjik ve gelişime açık bir ekiptir. Eğitmenlerimiz, sistematik olarak teorik ve uygulamalı eğitim aşamaları ile geliştirilmekte ve AR-GE çalışmalarında aktif rol almaları sağlanmaktadır. KEEPFITKIDS, çocuklara vermiş olduğu eğitimlerin hazırlanma ve uygulanma aşamasında birçok psikolog, ortopedist, pediatrik nörolog, beslenme uzmanı ve akademisyen spor eğitimcileri ile işbirliği yapmaktadır. Ayrıca çocukların özel durumlarına karşı her an danışmanlık almaktadır.
EĞİTİM ALANI VE MALZEMELER
KEEPFITKIDS, eğitimler için çocuklara eğitim kalitesine uygun genişlikte, güvenli, temiz ve iyi havalandırılan ortamlarda spor yapma imkanı sunar. Eğitimlerde kullanılan malzemelere oldukça önem veren KEEPFITKIDS, çocukların sağlığını ve güvenliğini öncelikli olarak değerlendirmektedir. Teknolojideki yenilikleri de takip ederek çocuklar için güvenli malzeme kullanmaktadır ve malzemelerin önemli bir kısmı ahşaptır.
Keepfit Kids İletişim Bilgileri
Adres | : | Şirinyalı Mh. 1501 Sk. Tekin Apt. No .: 13 / 1-2 LARA – Antalya |
Tel | : | 0 (242) 316 67 60 |
GSM | : | 0 (552) 467 13 92 |